Interview met Charlotte Labee voor de Nationale Breindag

Interview met Charlotte Labee voor de Nationale Breindag

20.03.2023
| Els van Steijn

Luister hier naar mijn interview met Charlotte Labee voor de Nationale Breindag

In het interview beantwoord ik vragen van Charlotte over het volgende:

– Wat is een familieopstelling en hoe heeft dit invloed op jouw leven?
– Welke opstellingen komen we in het dagelijks leven nog meer tegen?
– Hoe kun jij je voordeel halen uit kennis over opstellingen?
– Wat voor invloed heeft een verkeerde plek in een opstelling op jouw leven?

 

De dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal staat

Charlotte Labee: Steeds meer mensen kampen met een disbalans in hun brein. Het aantal breingerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan teveel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.

Het is NU tijd voor verandering

De cijfers zijn nog nooit zo schrijnend geweest. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Ook ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te vullen. Aan de hand van 20 vragen wilde ik erachter komen hoe overprikkeld jullie breinen zijn. En de resultaten zijn even schrikken.

Zorgelijke cijfers

Meer dan de helft (51%) van de 15.000 deelnemers aan de test zit in de gevarenzone met hun brein en lopen dus risico op langetermijngevolgen van de overprikkeling die zij ervaren. Het grootste probleem dat naar voren kwam in de resultaten is dat mensen het gevoel hebben dat ze altijd maar ‘aan’ moeten staan. 82% van de deelnemers gaf aan dit gevoel vaak of regelmatig te hebben. Dat is niet zo gek, met de manier waarop wij leven. Daarbij komt kijken dat veel mensen het gevoel hebben vast te zitten in de dagelijkse ratrace. We moeten van alles, ook veel dingen die we niet willen, en hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. Van alle deelnemers gaf 76% aan vaak of regelmatig het gevoel te hebben vast te zitten zonder uitweg. Dit soort dingen zorgen ervoor dat we ons vaak of regelmatig gespannen (65%) en gestrest (60%) voelen. Dit zorgt voor stresshormonen die ons hele systeem op scherp zetten, waardoor we ons niet meer kunnen ontspannen. 

Aandacht voor het brein

Kortom: een cirkel waar we moeilijk uitkomen. Ik maak me ernstige zorgen over deze situatie, maar weet dat wij samen de kracht hebben om het tij te keren. Maar het moet nu, we moeten hier niet langer mee wachten. Vandaar dat ik Nationale Breindag in het leven heb geroepen. Om iedereen bewust te maken dat mentale disbalans voorkomen kan worden, wanneer je weet hoe je goed voor je brein kunt zorgen.

Laten we met z’n allen zorgen voor verandering, het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen. Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten, kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl. 

Meer informatie over de overige sprekers en de Nationale Breindag is te vinden op: https://charlottelabee.com/nationale-breindag2023/

  • Rineke Dijkinga over puur eten van de boer voor mentale gezondheid
  • David de Kock over het vertrouwen en volgen van jouw pad
  • Dokter Tamara over het belang van preventie in de reguliere zorg
  • Jelle Hermus over leven vanuit verbinding, compassie en zelfliefde
  • Joseph Oubelkas over Leren van intense tegenslagen in het leven
  • Fabio d'Agata over Intelligent bewegen en mentale weerbaarheid