De fontein, vier je leven

De fontein, vier je leven

Kun jij ontvangen als het leven je toelacht? Lach je dan terug? Durf jij te vertrouwen op de beweging van het leven? Heb je toegang tot je levendigheid en menselijkheid en kun je jouw leven volledig omarmen?

Dit boek biedt inzichten en praktische handvatten om jouw leven te leven en moedigt je aan je leven ook echt te vieren. 

'De fontein, vier je leven' is het vervolg op het ‘De fontein, vind je plek’ en ‘De fontein, maak wijze keuzes’. De boeken kunnen los van elkaar worden gelezen.

Over het boek

De fontein, vier je leven
Versta de kunst om jouw leven volledig te omarmen

Ieder mens heeft iets eigens en unieks te geven aan zichzelf en de rest van de wereld. Op het moment dat jij op je juiste plek in de fontein staat, voel je een energiestroom in je lichaam in de vorm van vervulling, enthousiasme en vreugde. Je ervaart dat je bent ingebed in iets wat groter is dan jijzelf en voelt je daardoor gedragen. Deze kracht stuurt en begeleidt je op een manier die je nauwelijks kunt verwoorden, maar die je wel kunt voelen als je luistert naar de signalen die aan je lichaam worden afgegeven. Hier spreekt een stukje van je ziel.

Met dit derde deel van De fontein – de metafoor voor jouw familiesysteem - wil ik je inzichten en praktische handvatten geven om jouw leven volledig te leven en je bovendien aanmoedigen om je leven te vieren.

Sta niet op de waakvlam en zorg dat het je goed gaat, zelfs als het (dierbare) mensen in je omgeving minder gaat. Ruimte innemen om jouw essentie te leven en dat vanuit een oprecht hart ook de ander te gunnen, maakt dat de wereld een uitnodigende plek is. Durf te vertrouwen dat het leven het beste met je voorheeft. Omarm en vier de package deal van je leven. Alleen daarmee doe je het beste voor jezelf, je dierbaren en de wereld en ontlast je de volgende generaties.

Sluit

Samenvatting

Ieder mens heeft iets eigens en unieks te geven aan de wereld en vooral aan zichzelf. Je voelt dan, dat het leven stroomt. Het leven staat echter aan het roer, niet jouw ego. Het leven beweegt jou in plaats van dat jij het leven bepaalt. De golfjes die jij kunt maken, kunnen binnen de stroming waar jij op meevaart wel de gewenste richtingsverschillen bewerkstelligen. 

Je leven vieren is de kers op de taart van je leven leven. Om je leven te laten stromen heb je te maken met verschillende aspecten, die bepalend zijn voor jouw kwaliteit van leven. Het gaat er enerzijds om dat je goed geworteld blijft en dat je ja zegt tegen het gegeven dat je als mens bewogen wordt door het leven. Ondertussen heb je om te gaan met je gevoelsleven, zodat je ervaringen kunt doorvoelen. Juist dan kan je goed meebewegen en veerkracht ontwikkelen.
Om je leven echt te kunnen vieren en je vervuld te voelen, is het wenselijk dat je inzicht hebt in wat jouw essentie is, met een daaruit voortvloeiende missie. Als je daar goed op bent aangesloten, zul je jouw leven op een dieper niveau kunnen vieren.

Els maakt een onderscheid tussen je leven leven en je leven vieren

Je leven leven doe je door:

 • Goed geworteld te zijn
 • Je gevoelsleven aan te gaan
 • Bewogen te worden door het leven
 • Aanwezig te zijn in het hier en nu
 • Jezelf te respecteren
 • Over energie te beschikken voor levendigheid
 • Beschikbaar te zijn
 • Ervaringen toe te laten en weer los te laten
 • Te leven en laten leven
 • Je essentie te leven


Je leven vieren doe je door: 

 • Open te staan voor mensen die je positief raken en indruk op je maken
 • Je te realiseren dat je hart meer geheeld is dan gebroken
 • Het leven toe te lachen en zelf uitnodigend te zijn
 • Harmonieuze afstemming te creëren
 • Adequate timing te hanteren
 • De moed hebben om bevoorrecht te zijn


Als je je eigen plek in de fontein hebt gevonden en je bent in staat om wijze keuzes te maken, dan verwacht je wellicht dat ‘je leven vieren’ zomaar naar je toekomt. ‘Vier je leven’ klinkt luchtig, alsof je achterover kunt leunen. In zekere zin is dat ook waar, want je wordt bewogen door het leven. Je hebt echter ook te maken met zwaarte en hebt daarom veel zelf te doen. Het leven is niet kabbelend, maar kent beide kanten van de medaille: het mooie en vreugdevolle en het mindere mooie met diepe pijnen. Tijdens je leven ben je verwikkeld in een constant verander- en groeiproces. Degene die je was, ben je niet meer en wie je bent, blijf je niet. Je groeit steeds door naar de meest recente versie van jezelf. Wie uitsluitend het mooie van het leven wil aannemen, ontkent de andere kant. Alleen als je bereid bent om je pijnpunten te doorvoelen en te doorleven kun je de positieve gevoelens ten diepste bij jezelf binnen laten komen. Je moet dus ergens doorheen in het leven, maar dan ervaar je wel levendigheid.

Door het boek ‘De fontein, vind je plek’ leer je om stevig op jouw plek in de fontein te staan. Door ‘De fontein, maak wijze keuzes’ zet je de wissels in de onderstroom goed voor de toekomst. Door ‘De fontein, vier je leven’ word je uitgenodigd om jouw leven te vieren.

Sluit

Informatie

Prachtig uitgevoerd hardcover boek
Dagelijkse verzending met persoonlijk kaartje van Els
Gratis verzending binnen Nederland

Bindwijze: Hardcover
Formaat: 17 x 24 cm
Pagina's: 304
Druk: 1e
ISBN: 978-90-833447-1-3
Sluit

Recensies

"De diep doorleefde wijsheid die Els omschrijft raakt voor mij de essentie van wat het betekent om volledig te leven. Door de systemische aanpak van Els en haar Fontein heb ik meer inzicht gekregen in de onderstroom van patronen die er in het leven spelen, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak, en dat vind ik enorm waardevol. 
Ik blijf het bijzonder vinden dat onze natuurlijke plek in het leven zo wezenlijk is en doorwerkt in alles wat we doen. Hoe we staan ten opzichte van onze ouders, hoe we dingen aangaan en loslaten, het leven beweegt ons. Voor mij is wat Els omschrijft een belangrijke gids in al deze zaken in ons leven, ik raad het dan ook zeer aan ‘Vier je leven’ te lezen en haar lessen toe te passen." - Mark Tuitert

"Vier je leven, dat gaat over feesten, maar als ik denk aan de zeiler in mij, dan gaat het vooral over de “de zeilen en de lijnen vieren”… loslaten wat niet van jou is, meegaan met de wind en jouw energiestroom.
Els van Steijn, mijn speciale collega die jaren geleden in een gezamenlijke intervisie groep haar 1e boek ‘De fontein, vind je plek’ met ons deelde, heeft met deze metafoor voor je familiesysteem Nederland zo geraakt.
En nu is inmiddels haar 3e boek uit: 'De fontein, vier je leven'. En wat is het een parel van een boek! Waar het eerste boek de basisprincipes uitlegt van het Systemisch werk en de principes van de metafoor van de fontein, is dit een boek dat veel meer gaat over het leven zelf, de essentie. En het vertrouwen dat het leven het beste met je voorheeft en praktische tips hoe je daar komt.
Natuurlijk alle concepten die Els beschrijft ken ik als systemisch coach, maar de manier waarop zij deze beschrijft zijn zo precies, zo mooi en nabij geschreven dat ik het boek in één keer heb uitgelezen. En ik heb er de afgelopen weken vaak uit voorgelezen tijdens het coachen van leiders en familiebedrijven. Bijvoorbeeld de quote "Je voorouders vergeten is een stroom zijn zonder bron, een boom zonder wortels". 
Ik vind het boek een aanrader voor de dierbaren om je heen, die je gunt dat zij ook het leven kunnen vieren, dat het hen "voor de wind mag gaan". En het is zeker ook een boek voor systemische collega coaches en opleiders om de rijke, nabije taal van de bekende systemische principes door je heen te laten gaan en door te geven op jouw eigen unieke manier." - Annelies Meijers

Sluit